Η Καιόμενη Πόλη

Ομολογώ ότι αυτός ήταν ένας τίτλος που σκεπτόμουν να χρησιμοποιήσω σε ένα μυθιστόρημα ή διήγημα εμπνευσμένο από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008. Αργότερα όμως και πιθανώς ωθούμενος από ένα αδικαιολόγητο, προληπτικό συναίσθημα, παρόμοιο με αυτό που απαγόρεψε σε παμπολλους πολιτισμούς την προφορά ορισμένων ονομάτων ή πράξεων taboo, άλλαξα γνώμη και Η Καιόμενη Πόλη παραμένει άτιτλη και ημιτελής.

Ωστόσο, σήμερα έμοιαζε να ξεπηδά συνειρμικά από το μυαλό μου καθώς ένας φιλος με πληροφορούσε για τους τρεις θανάτους στη Marfin, λόγω ρίψης μολότωφ. Τον Δεκέμβριο του 2008, το τραγικό συμβάν του φόνου του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι ταραχές, καταστροφές, καθώς και άλλα μυστηριώδη περιστατικά που ακολούθησαν, εξέθεσαν τη χώρα ενώπιον του κόσμου, σε κάθε επίπεδο. Τώρα που βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, τώρα που επιχειρείται (θέλει η πολύ αισιόδοξη άποψη) η σωτηρία της Ελλάδας από τη χρεοκωπία με παρέμβαση των Ευρωπαίων εταίρων και του Δ.Ν.Τ., τώρα που η Γερμανία έχει δείξει εμφανώς την ανυπαρξία εμπιστοσύνης απέναντί μας (και μην αμφιβάλλετε καθόλου, η βοήθεια που μας παρέχουν δίδεται κατόπιν τρομακτικών πιέσεων), κάνουμε μια λαμπρή επίδειξη, όχι απλώς ενός κράτους ανίκανου (αυτό γίνεται εδώ και δεκαετίες), αλλά ενός λαού απερίσκεπτου.

Όλα τα μάτια είναι δύσπιστα στραμμένα πάνω μας κι αν ο Βασιλιάς είναι γυμνός, τι να πει κανείς για (μερικούς από) τους υπηκόους του… Η θλίψη, η δυσαρέσεκεια, ο φόβος, είναι κατανοητά – για την ακρίβεια σήμερα είναι δυστυχώς αυτονόητα, αλλά και πάλι δεν δικαιολογούν τον ανούσιο θάνατο τριών αθώων.

Α.Μ.

1 Comment

  1. Wabbit said,

    May 6, 2010 at 14:34

    Δεν φαντάζεσαι πόσο συμφωνώ. Όλα αυτά είναι τόσο χαοτικά και θλιβερά…


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: