Πόλη Φοβισμένη

Σήμερα χρειάστηκε να κατέβω στο κέντρο για δουλειές. Βέβαια το δρομολόγιό μου με πήγε από το Βρετανικό Συμβούλιο (Κολωνάκι), στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα) και τελικά στον Πολυχώρο του Μεταίχμιου, οπότε δεν έφτασα μέχρι τα Εξάρχεια και την ευρύτερη περιοχή των αναταραχών. Ωστόσο, το πόσο λίγη κίνηση συνάντησα πηγαίνοντας στην Αθήνα, το πόσο άδειοι ήταν οι δρόμοι, ήταν ενδεικτικό του φόβου που διέπει την πόλη.

Ακόμα πιο έντονα το ένιωσα λίγο πριν πάρω τον δρόμο του γυρισμού, όταν πέρασα έξω από την Ελληνοαμερικανική Ένωση όπου έγινε και φέτος του COMICDOM CON και όπου εξακολουθεί να φιλοξενείται η έκθεση “From the Yellow Kid to Conan” (μέχρι τις 15 Μαΐου). Ομολογώ ότι ήταν και η περιέργεια του πώς φαίνεται ο χώρος δίχως το ιδιαίτερο στήσιμο του συνεδρίου, η οποία με οδήγησε μέσα. Προφανώς, η Ένωση και η έκθεση ήταν άδειες με την εξαίρεση του προσωπικού. Έτσι βρέθηκα στο εσωτερικό της έκθεσης να μιλάω με την κοπέλα που βρισκόταν στην είσοδο της αίθουσας για να ενημερώνει και να κρατά το guestbook.

Είχαμε μια αρκετά ενδιαφέρουσα κουβέντα, προφανώς άσχετη με την έκθεση, από την οποία κρατάω μια φράση, ενδεικτική της σημερινής κατάστασης:

“Ευτυχώς που ήρθατε κι εσείς. Ομολογώ ότι με τον φόβο που επικρατεί δεν πίστευα ότι θα περάσει κανείς σήμερα.”

Η πόλη είναι φοβισμένη, η καρδιά της μαύρη και ταραγμένη και οι άνθρωποί της κρύβονται. Λένε ότι πάντα το σκοτάδι είναι πυκνότερο πριν την αυγή: είναι κρίμα που το ρητό δεν διευκρινίζει τη χρονική του διάρκεια. Είναι προφανές ότι πρέπει να αναζητήσουμε τον δρόμο, πρέπει να παλέψουμε για να βγούμε στο φως. “Θέλει νεκροί χιλιάδες να ‘ναι στους τροχούς / Θέλει κι οι ζωντανοί να δίνουν το αίμα τους” που έγραψε ο Ελύτης.

Δυστυχώς έχουμε ήδη τους πρώτους νεκρούς. Το ερώτημα είναι τι θα κάνουν οι ζωντανοί κι ίσως το πρώτο βήμα, πριν χυθεί κι άλλο αίμα, πριν γίνουν όντως πλήθος οι νεκροί τους τροχούς, είναι να απαντήσουμε στο φόβο με παράλογη ελπίδα, με επιμονή, με θάρρος.

Α.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: