Freedom of Speech: Σ’ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ

Πριν από περίπου τέσσερις μήνες (31 Ιανουαρίου) είχα μια απρόσμενη και αρκετά συγκινητική συνάντηση στο “Μακάρι” με μια παλιά φίλη από το σχολείο (κάτι στο οποίο επεκτάθηκα εδώ και δεν θα ήθελα να επαναλάβω τα ίδια μόνο και μόνο χάριν μετάφρασης στα Ελληνικά). Τότε μου είπε για το συγκρότημα στο οποίο τραγουδούσε, ονόματι Freedom of Speech, καθώς και ότι εκείνη την εποχή είχε κυκλοφορήσει το πρώτο τους album, με τίτλο Σ’ ΑΛΛΗ ΧΩΡΑ (στην πραγματικότητα το πρώτο τους LP ήταν το ΤΙΜΩΡΗΜΕΝΟΙ, το οποίο όμως διατέθηκε μόνο ψηφιακά μέσω του site τους) . Μία εβδομάδα αργότερα το είχα στα χέρια μου και το άκουγα.

Δεν είμαι ιδιαίτερα γνώστης των διαχωρισμών και διαφοροποιήσεων των μουσικών ειδών, αλλά από όσο θυμάμαι ποτέ δεν έτρεφα ιδιαίτερη αγάπη για το hip-hop, το trip-hop ή τη rap. Το album που άκουσα δεν ήταν σε καμία περίπτωση οτιδήποτε από όλα αυτά αμιγώς. Ακόμα κι αν ήταν, θα μού ήταν αδύνατο να σχολιάσω τη μουσική σε μια τέτοια βάση. Για μένα το βασικό είναι η μουσική να  δημιουργεί εικόνες, να εξάπτει τη φαντασία μου και μέσα από τον ήχο να γράφει στο εσωτερικό του κρανίου μου ιστορίες, διηγήματα, βιβλία ολόκληρα. Το album αυτό το πετυχαίνει σε μια πλειάδα περιστάσεων και για να αποφύγω τις φιλολογικές γενικότητες και την παγίδα του “κριτικού εκ του προχείρου” (έχοντα τη μορφή του χοίρου), θα σας παραθέσω απλά τις εικόνες και τις σκέψεις που ξεπήδησαν μέσα από τα τραγούδια που ξεχώρισα.

Μέσα στο φως: μυθολογικές αναφορές και ονειρικό, ενδοσκοπικό ύφος, σαν σκέψεις που κάνει κανείς όταν κάνει κεφάλι πίνοντας με καλή παρέα, νύχτα στην παραλία με φωτιά.

Φλίπερ: σκοτεινή, βρώμικη πόλη και σκιές ανθρώπων που καλύπτουν εφήμερα τα φώτα από neon. Θα μπορούσε να είναι soundtrack σε urban ταινία επιστημονικής φαντασίας. Με το που το άκουσα μου ήρθε στο μυαλό το DO ANDROIDS DREAM OF ELECTRIC SHEEP? (από το ομώνυμο βιβλίο του Philip K. Dick) και η ταινία DARK CITY.

Σκέπασε: REQUIEM FOR A DREAM meets LILJA FOR EVER. Ξένοι σε γνωστή πόλη και γνωστοί σε ξένη πόλη. Ζωές σαν στενά σοκάκια λαβύρινθου και άνθρωποι που περνούν ξυστά δίχως να συναντιούνται, ή αγγίζουν μόνο για να συγκρουστούν.

Απόψε Πουθενά: όταν η πόλη σιωπά δίχως να ησυχάζει η καρδιά της. Όταν το λυκόφως γίνεται μια σχεδόν ακίνητη στιγμή μεταξύ του χθες και του αύριο, δίχως να έχει γεννηθεί ακόμα το σήμερα. Μαβί σιδερένιο χρώμα, δίχως Ήλιο και δίχως Σελήνη.

Calypso: Ο μύθος φλερτάρει με την αλήθεια, οι θρύλοι και τα σύμβολα με το νόημα για τον καθένα και τα αρχαία πλάσματα είναι αθάνατα όσο κάποιος τα θυμάται, όσο υπάρχει έστω και ένα αυτί που ακούει όταν ψιθυρίζουν στα όνειρά του – ακόμα κι όταν οι μαρμάρινοι ναοί έχουν γίνει ασφλατόδρομοι και κάστρα από τσιμέντο. Μακράν το αγαπημένο μου  μεταξύ άλλων δόιτι πλησιάζει πολύ περισσότερο στα δικά μου ακούσματα.

Η Ζωή σου: Noir, Σικάγο του 1925, φορέματα με στρας, bad boys με Tommygun και ρεπούμπλικες, γυναίκες μοιραίες – ζάχαρη και δηλητήριο ταυτόχρονα. Σχεδόν μυρίζεις τον καπνό και βλέπεις τους Αδιάφθορους στη γωνία του μπαρ.

Μια Λέξη: όταν οι άνθρωποι δεν μπορούν να κάνουν λόγια τις σκέψεις τους, όταν περνούν τόσο χρόνο σιωπηλοί με τον εαυτό τους, ώστε γίνεται ταυτόχρονα εχθρός και φίλος και βυθιζόμαστε στη σχιζοφρένειά μας αντί να ανοίξουμε το στόμα μας και και απλώσουμε το χέρι μας.

Όλα τα παραπάνω είναι πράγματα που είχα γράψει αρχικά για να βάλω τις σκέψεις αυτές σε μια τάξη και έπειτα ήθελα να τα στείλω στη μπάντα ή έστω στην παλιά μου φίλη, αλλά… τέλος πάντων, κατά τα φαινόμενα δεν το έκανα και μέχρι πρόσφατα δεν έγραφα πουθενά αλλού στα Ελληνικά. Αφού πλέον εδώ το κάνω, θεώρησα ότι είναι μια καλή ευκαιρία να postάρω αυτές τις σκέψεις και πιθανόν να σας κάνω μια πρώτη γνωριμία με τον ιδιαίτερο ήχο των Freedom of Speech.

Αν πάντως θέλετε μια πιο ζωντανή γεύση, θα παρουσιάσουν live τον δίσκο τους στις 20 Μαΐου στον Σταυρό του Νότου. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα.

Α.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: