Preview – DUNGEONS & DRAGONS: CASTLE RAVENLOFT BOARD GAME (Wizards of the Coast)

Στο GEN CON 2010 (7 Αυγούστου) έγιναν τα αποκαλυπτήρια (“unboxing, όπως λέγεται στη χαρακτηριοστική αργκό) του νέου επιτραπέζιου της Wizards of the Coast, με τίτλο CASTLE RAVENLOFT. Ο τίτλος παραπέμπει στην ομώνυμη περιπέτεια του 1983 από την TSR, για την πρώτη έκδοση του AD&D (γνωστή και ως 2.0 με το πρώτο D&D να είναι η 1.0). Σε αυτήν, οι ήρωες βρίσκονται στη μυστηριώδη Barovia, αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο από μια θανάσιμη ομίχλη – στη χώρα δεσπόζει το τρομώδες Castle Ravenloft και ο κύριός του, o βρικόλακας Strahd von Zarovich. Την περιπέτεια είχαν γράψει οι Tracy και Laura Hickman (με τον πρώτο να έχει συγγράψει μαζι με τη Margaret Weiss πληθώρα λογοτεχνικών βιβλίων και βιβλίων RPG για το DRAGONLANCE).

Στα χρόνια που ακολούθησαν, η TSR και αργότερα η Wizards of the Coast έδωσαν στο κοινό ποικίλες εκδοχές της Barovia, του Strahd, αλλά και του horror RPG setting που πήρε το όνομά του από την περιπέτεια, το RAVENLOFT, το οποίο επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει πολλά ακόμα τρομακτικά βασίλεια-φυλακές, επίσης ποικίλων προελέυσεων από διάφορους άλλους κόσμους του D&D (όπως το Sithicus όπου βρίσκεται ο Lord Soth από το DRAGONLANCE και τα Burning Peaks όπου βρίσκεται ο Vecna από το GREYHAWK). Ωστόσο καμία έκδοση μεταγενέστερη του AD&D (D&D 3.0, 3.5 κλπ) δεν κατάφερε να πιάσει τη γοτθική,  ζοφερή και απελπιστική ατμόσφαιρα του αρχικού Castle Ravenloft.

Η 4η έκδοση του D&D, όπως έχουν παραδεχθεί ακόμα και πολλοί που ξεκίνησαν τα Pen and Paper RPG με το D&D 3.0, δυστυχώς δεν είναι D&D. Είναι κάτι άλλο, μίγμα wargame με MMORPG χωρίς PC, άλλοι το έχουν πει επιτραπέζιο World of Warcraft… τέλος πάντων, έχοντας κάνει το playtest στην ΚΑΪΣΣΑ και έχοντας βιώσει όλες τις εκδώσεις του D&D από την 2.0 και ύστερα, θα πω ότι, δίχως να είναι κακό, δεν είναι πραγματικά PnP RPG – απλά δεν είμαι σίγουρος τι είναι. Η απάντηση λοιπόν, μάλλον δίνεται από την πρόσφατη αυτή κυκλοφορία, η οποία ενσωματώνει τους ήδη απλούς κανόνες της 4ης έκδοσης σε μια ακόμα απλούστερη μορφή, για να παράγει το παρόν επιτραπέζιο. Οι ήρωες βρίσκονται στην Barovia και πρέπει να εξερευνήσουν τα έγκατα του Castle Ravenloft προκειμένου να αντιμετωπίσουν τον Strahd ή τους όποιους άλλους εμβληματικούς “κακούς” του setting και να βγουν νικητές, πλουσιότεροι, μα κυρίως, ζωντανοί.

 

Διαβάζοντας τους (αρκετά σύντομους και περιεκτικούς) κανόνες (που μπορείτε να κατεβάσετε εδώ), η πρώτη μου εντύπωση είναι ότι το παιχνίδι βρίσκεται κάπου μεταξύ του DESCENT και του ARKHAM HORROR (αμφότερα της Fantasy Flight – για το πρώτο θα μιλήσουμε στο μέλλον). Από τη μία είναι κλασσικό dungeon crawl (“περπατώ στους διαδρόμους, σκοτώνω τέρατα, ψάχνω τον αρχι-κακό”). Το ενδιαφέρον είναι ότι το ταμπλώ εδώ είναι ουσιαστικά τυχαίο σε κάθε περιπέτεια, με τους παίκτες να τραβάνε ένα-ένα τα κομμάτια που το συνθέτουν, πλην ορισμένων περιορισμών του σεναρίου. Εκτός αυτού, υπάρχουν Event Cards τα οποία χωρίζονται σε απλά Events, Event-Attacks, Traps και Environments, πράγμα που θυμίζει τα Mythos Cards και Encounter Cards του ARKHAM HORROR. Επιπλέον, εδώ επίσης οι παίκτες παίζουν “εναντίον του παιχνδιού” και όχι ο ένας ενάντια στον άλλο. Για την ακρίβεια, σε κάθε σειρά του, ο κάθε παίκτης παίρνει αναγκαστικά τον έλεγχο των τεράτων και οφείλει να κάνει ορισμένες ενέργειες υπέρ τους.

Αυτές είναι μερικές από τις αρχικές μου εντυπώσεις. Είναι ένα παιχνίδι που σίγουρα θέλω να δοκιμάσω, αν μη τι άλλο ένεκα του δοξασμένου παρελθόντος του ονόματός του (είναι και το γεγονός ότι ένας από τους δημιουργούς είναι ο Bill Slavicsek, θρύλος για τους παλιούς gamers κα λάτρεις του PLANESCAPE – μπορείτε να δείτε μια εργογραφία του εδώ). Βεβαίως, όπως όλα τα προσεγμένα παιχνίδια (40 μινιατούρες, 200 κάρτες, ποιοτική εκτύπωση και υλικά), θα είναι λίγο τσουχτερό, ήτοι στα 60 ευρώ (στην ΚΑΪΣΣΑ πάντα).  Μπορείτε επίσης να πάτε εδώ για δυο βιντεάκια του unboxing στο GEN CON 2010.

A.M.

1 Comment

  1. November 8, 2010 at 03:43

    […] CASTLE RAVENLOFT, για το οποίο σας είχα αρχικά μιλήσει εδώ. Το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε που […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: