Συγγραφικές Εμμονές στο Floral Café

Καλημέρα τοις πάσι. Το πρόσφατο ταξίδι μου στη Γαλλία με έβγαλε εκτός κλίματος (ευτυχώς) και προγράμματος (δυστυχώς), με αποτέλεσμα να φορτώσει πάλι το backlog των πραγμάτων που θέλω να ποστάρω, ενώ δεν φαίνεται πλέον ανάπαυλα στον ορίζοντα (και αυτό μπορείτε να το εκλάβετε όπως θέλετε, προσωπικά ή κοινωνικά). Έτσι σήμερα θα κάνω δύο post, το ένα τώρα που προλαβαίνω και είναι λιγάκι πιο απλό, το δεύτερο κατά το βραδάκι, το περίφημο Παραμθόγραμμα Νοεμβρίου.

Στις 17 Οκτωβρίου λοιπόν και ώρα 20:00 βρέθηκα στο Floral, όπου συνάντησα και άλλους τρεις ΕΛΣΑΛίτηες (τον Σέργιο Γκάκα, τον Γιάννη Ράγκο και τον Παναγιώτη Γιαννουλέα), για να παρακολουθήσω την παρουσίαση του Δημήτρη Μαμαλούκα (επίσης ΕΛΣΑΛίτη και συγγραφέα μεταξύ άλλων της ΜΟΝΑΞΙΑΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΤΟΥ) και της Χίλντας Παπαδημητρίου (ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΒΙΝΥΛΙΑ) σχετικά μετις λεγόμενες εμμονές των συγγραφέων αστυνομικής λογοτεχνίας, όπως φαγητό, αλκοόλ, γρήγορα αυτοκίνητα και φυσικά, σεξ.

Η παρουσίαση συνίστατο κυρίως στην παράθεση των παγίων “ιδιομορφιών” των χαρακτήρων και της ατμόσφαιρας που προσπαθούν να περάσουν γνωστοί συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας (οι μπύρες που πίνει και η πίπα που καπνίζει αρειμανίως ο Maigret του Simenon, τα φαγητά που μαγειρεύει και τρώει σε κάθε βιβλίο ο Carvalho του Montalban, ακόμα και τα “μισά τσιγάρα” του Αστυνόμου Μπέκα του Γιάννη Μαρή, καθώς και πολλά άλλα ακόμα), με συνακόλουθη συζήτηση.

Φυσικά η παρουσίαση και η συζήτηση συνοδεύτηκαν, ως αρμόζει, με άφθονη κατανάλωση αλκοόλ και φυστικιών.

Αυτά τα ολίγα προς το παρόν, περισσότερα το βράδυ,

Α.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: