Βραδιά Αφήγησης “Η Γυφτοπούλα” στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής

Καλή σας εσπέρα και πάλι. Τα κρύα σφίγγουν, ο ΓΑΠ “κάνει μπλόφες” και δεν λέει να αφήσει την γ@μωκαρέκλα, το αύριο αβέβαιο (και σε δυο ώρες ψήφος – έλλειψης – εμπιστοσύνης). Ωστόσο εγώ το χαβά μου – απόψε θα πούμε πέντε λόγια και θα δούμε μερικές φωτογραφίες από την πρώτη Βραδιά Αφήγησης της σεζόν (διοργανωμένη από το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών).

Επρόκειτο για αφηγηματική διασκευή (αν και δεν είμαι σίγουρος ότι είναι η σωστή λέξη) της “Γυφτοπούλας” του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη από τη Μάγδα Κοσσίδα, εκ Γαλλίας ορμώμενη. Το πρώτο που έχω να πω είναι πόσο δύσκολο μου φάνηκε σαν εγχείρημα: γύρω στη μιάμιση ώρα συνεχούς αφήγησης μιας αρκούντως πολύπλοκης ιστορίας, με πλειάδα χαρκτήρων, από έναν μόνο άνθρωπο επί σκηνής.

Το δεύτερο, φυσικά, είναι το πόσο επιτυχημένο ήταν. Προσωπικά, μετα από 7 περίπου ώρες στη Σχολή Αφηγηματικής Τέχνης (από τις 11:00) και τις δύο περίπου ώρες αναμονή μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη, είχα αρχίσει να παραπαίω. Ωστόσο, στο σημείο που η Γυφτοπούλα βρίσκεται στο μοναστήρι και της απαριθμεί η Ηγουμένη τις αμαρτίες και απαγορεύσεις, ο ρυθμός της αφήγησης με συνέφερε και μπόρεσα να παρακολουθήσω την υπόλοιπη παράσταση πολύ καλύτερα. Η κ. Κοσσίδα αξίζει συγχαρητήρια, τα οποία άλλωστε και έλαβε δεόντως από το κοινό μετά το πέρας της παράστασης.

Δυστυχώς, προσπαθώντας να μην επηρεάσω αρνητικά την προσπάθειά της, όλες οι φωτογραφίες που τράβηξα την ώρα της παράστασης είναι χωρίς φλας μέσα σχεδόν στο απόλυτο σκοτάδι και κατά συνέπεια, μάλλον κακές. Αυτές που ακολουθούν ελπίζω ότι αποδίδουν συνολικά το κλίμα της βραδιάς.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν και αύριο έχει σειρά η δεύτερη Βραδιά Αφήγησης με “Αργοναυτική Εκστρατεία”! Μην ξεχάσετε να δείτε το Παραμυθόγραμμα Νοεμβρίου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Χαιρετισμούς,

Α.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: