Από το Σκοτάδι στο Φως: Βραδιά Ελεύθερων Αφηγήσεων

Καλησπέρα της αφεντιάς σας. Τότε που ακόμα οι εποχές ήταν άρρηκτα δεμένες με τον κύκλο της ζωής και των συνηθειών των ανθρώπων, μια νύχτα του χρόνου περίμεναν με ιδιαίτερο δέος και φόβο, με αμφιβολία και προσμονή: τη νύχτα του Χειμερινού Ηλιοστασίου, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου. Όπως το Θερινό Ηλιοστάσιο είναι το ορόσημο της έξαρσης της ζωής και αρχή της μυθικής καθόδου της Περσεφόνης στον Άδη, οπότε η μάνα της η Δήμητρα αρχίζει και ψύχει τον κόσμο, έτσι και το Χειμερινό Ηλιοστάσιο είναι το ναδίρ του φωτός και το σημείο έναρξης στης επιστροφής του.

Οι Αρχαίοι Δρυΐδες την περίοδο αυτή γιόρταζαν το Yule, οι Αρχαίοι Έλληνες τα Κρόνια – Saturnalia στους Ρωμαίους – και οι Ιάπωνες την επιστροφή της Amaterasu από τον Κάτω Κόσμο (και άλλοι λαοί πολλά άλλα ακόμα). Δεν είναι τυχαίο ότι η χριστιανοσύνη διάλεξε αυτήν την περίοδο για να “ορίσει” τα Χριστούγεννα. Ασχέτως όμως λαού και άλλων δοξασιών, οι άνθρωποι μαζεύονταν για να πουν ιστορίες μέσα στη βαθιά  αυτή νύχτα, να ξορκίσουν το σκοτάδι και να καλωσορίσουν το φως. Σε μια εποχή που το σκοτάδι είναι διάχυτο ακόμα και υπό το φως του Ήλιου, η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Η ομάδα Μυθολόγιο (Mythologue) προσκαλεί άπαντες στις 23 Δεκεμβρίου, ημέρα Παρασκευή (το Ηλιοστάσιο φέτος είναι στις 22 Δεκεμβρίου, αλλά υποχρεώσεις βλέπετε – φεύ!), στο καφενείο του European Village (Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακαδημία Πλάτωνος, Αθήνα) για μια βραδιά ελέυθερων αφηγήσεων γύρω από το Φως και το Σκοτάδι. Η βραδιά είναι ανοιχτή σε όλους – να πουν ιστορίες, να ακούσουν, απλά να περάσουν για να δουν την παράξενη (στη σύγχρονη εποχή) αυτή κομπανία που περνά ευχάριστα λέγοντας παραμύθια. Μοναδική προϋπόθεση, αν έχετε να αφηγηθείτε κάτι, να μην κρατάει πάνω από 5-7 λεπτά. Ξεκινάμε στις 19:30.

Είστε όλοι ευπρόσδεκτοι, όπως ένα φανάρι στο σκοτάδι,

Α.Μ.

4 Comments

 1. December 17, 2011 at 23:28

  […] 23/12, Έναρξη στις 19:30 – Από το Σκότάδι στο Φως: Βραδιά Ελεύθερων Αφηγήσεων (European Village, Μοναστηρίου 140 και Τηλεφάνους, Ακαδημία […]

 2. December 17, 2011 at 23:33

  yesss!

 3. June 6, 2012 at 04:51

  […] – “Από το Σκοτάδι στο Φως”. Ήταν  η πρώτη φορά που αφηγηθήκαμε έξω από το μάθημα, […]

 4. December 7, 2012 at 17:14

  […] εποχή περίπου, στις 23/12/2011, στα πλαίσια της βραδιάς “Από το Σκοτάδι στο Φως”, κατόπιν πρωτοβουλίας της δασκάλας μας, Μάνιας […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: