Λέσχη Αφήγησης “Λες;” – Νοέμβριος 2012

Καλησπέρα σας αγαπητοί μου – και υπέρ του δέοντος υπομονετικοί –  αναγνώστες. Μια και βρήκα λίγο χρόνο ανάμεσα στις ποικίλες, τρελοειδείς υποχρεώσεις μου, είπα να γράψω μερικές αράδες σχετικά με κάτι που πολλοί από εμάς αγαπήσαμε πέρσι και ελπίζω να έχει την ίδια επιτυχία και φέτος – τη Λέσχη Αφήγησης “Λες;” που διοργανώνουν σε μηνιαία βάση οι Παραμυθοκόρες (Βασιλεία Βαξεβάνη, Αντωνία Βέλλιου, Ιφιγένεια Κακριδώνη).

Πρόκειται για μια ανοιχτή συνάντηση ανθρώπων που αγαπούν, ενδιαφέρονται, ή απλώς αναρωτιούνται για το παραμύθι – και κατ’ επέκταση, ίσως να ήθελαν πάντα να αφηγηθούν, αλλά δίσταζαν. Στη Λέσχη Αφήγησης τούς δίνεται αυτή η ευκαιρία, ίσως δε σε κάποιο βαθμό να τους επιβάλλεται με… το γάντι.

Συνήθως, από τη μία συνάντηση στην άλλη τίθεται ένα θέμα (δίχως υπέρμετρη αυστηρότητα). Όταν βρισκόμαστε, οι Παραμυθοκόρες μας κάνουν προθέρμανση με αφηγηματικά παιχνίδια (όπως π.χ. να λέμε το όνομά μας – καθότι δεν είμαστε πάντα οι ίδιοι – κι έπειτα να λέμε κάτι που μας αφορά, σχετικά με το θέμα της συνάντησης) και δικές τους αφηγήσεις, πριν δώσουν το λόγο στους παρευρισκόμενους. Όταν λέω “να δώσουν το λόγο”, εννοώ ότι υπάρχει ο εξής άγραφος νόμος: στη Λέσχη πρέπει να πεις (όταν κληθείς) μια ιστορία, ένα ψέμα, ένα τραγούδι, ή… ε, αυτό πρέπει να το ανακαλύψετε εκεί!

Πέρσι οι συναντήσεις φιλοξενούνταν με ιδιαίτερη ζεστασιά και όμορφο κλίμα στον χώρο του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ, αλλά τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει το περιοδικό δεν επέτρεψαν κάτι τετοιο φέτος. Η φετινή πρώτη  συνάντηση (χθες, Δευτέρα 19/11 στις 18:00) έγινε στο Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας της Εμμανουέλας Κατρινάκη – όπου και θα φιλοξενείται πλέον η Λέσχη. Εδώ κάνω μια μικρή, πλην σημαντική, διευκρινιτική παρέμβαση. Η διεύθυνση του εργαστηρίου δίνεται ως “Ιωάννου Φιλήμονος 3, πίσω από την Αμερικανική Πρεσβεία” (τουλάχιστον, έτσι την έγραψα στο Παραμυθόγραμμα Νοεμβρίου 2012). Παρότι ακριβής, η παράθεση της διέυθυνσης αυτής έχει έναν αδίστακτο αντίπαλο στην αποτελεσματικότητά της – την αθάνατη ελληνική ρυμοτομία και οδωνυμία.

Ας δούμε λοιπόν πώς φτάνουμε στο Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας από το Μετρό, Σταθμός “Μέγαρο Μουσικής”. Βγαίνουμε στην επιφάνεια από την μεριά του Μεγάρου Μουσικής και βλέπουμε το Πάρκο Ελευθερίας. Αρχίζουμε να ανηφορίζουμε προς τη μεριά του Μεγάρου, το προσπερνάμε και συναντούμε τον δρόμο ανάμεσα στο Μέγαρο και την Αμερικανική Πρεσβεία. Είναι η Π. Κόκκαλη. Εκεί στρίβουμε αριστερά και αρχίζουμε να την ανεβαίνουμε. Ο δρόμος όπου θα φτάσουμε, ακριβώς πάνω από την την Πρεσβεία, είναι Δεινοκράτους αριστερά και Γέλωνος δεξιά. Κάνουμε δεξιά και προχωρούμε. Η Ιωάννου Φιλήμονος είναι το επόμενο στενό αριστερά. ΠΡΟΣΟΧΗ! Ο παράλληλος στις Γέλωνος και Παν. Κυριάκου, πάνω από την Ιωάννου Φιλήμονος είναι η Τιμολέοντος Φιλήμονος, η οποία ανγράφεται ως “Τιμ. Φιλήμονος” και όλες σχεδόν οι πινακίδες είναι φθαρμένες. Δεν είναι αυτός ο δρόμος!!! Αν βρεθείτε σε κάποια Φιλήμονος, στον αριθμό 3 και αντικρίζετε έναν τεράστιο μαντρότοιχο με σιδερένια πόρτα, έιστε στο λάθος μέρος!

*Αχέμ* Όλα αυτά τα λέω με τόση έμφαση διότι έτσι χάθηκα εγώ (και παρέσυρα μαζί μου μια φίλη στον όλεθρο) και είναι πράγματι πολύ εύκολο να χαθείτε από αυτό το μικρό λάθος. Αν πάλι έρχεστε με αυτοκίνητο από τη Βασιλίσσης Σοφίας, τότε στρίβετε στη Δορυλαίου στην Πλατεία Μαβίλη, ανεβένετε όλο πάνω μέχρι τη Γέλωνος, σε αυτήν στρίβετε αριστερά κι έπειτα αμέσως πάλι δεξιά είναι η Ιωάννου Φιλήμονος. Αν υπάρχει κάποια ασάφεια ή λάθος (που δεν νομίζω – άμα έχεις καεί…), αφήστε μου ένα comment και θα επιμεληθώ του ζητήματος (edit: και όμως, πάλι τα θαλάσσωσα! Ευχαριστώ την Εμμανουέλα για τη διευκρίνηση!).

Πίσω τώρα στο αληθινά ενδιαφέρον κομμάτι της βραδιάς, αφού μαζευτήκαμε και παίξαμε αρχικά το παιχνίδι “Αν ήμουν χαρακτήρας από τη συλλογή των Grimm, θα ήμουν […] και το όνομά μου είναι […]”, αρχίσαμε να λέμε ιστορίες. Από τη μεριά μου είχα δύο υποψήφιους χαρακτήρες και ρώτησα αν ήθελαν τον καλό ή τον κακό (φυσικά τον κακό ήθελαν), καταλήγοντας να τους πω τον Rumpelstiltskin (ο καλός ήταν ο Iron Hans). Η Βασιλεία Βαξεβάνη λοιπόν μας είπε μια εκδοχή της ιστορίας κι έπειτα κουβεντιάσαμε διάφορες παραλλαγές, όπως αυτή που έχω ακούσει μόνο σε βινύλιο, σε μια συλλογή της Olympic Spa με τίτλο Η ΧΙΟΝΑΤΗ ΚΑΙ ΟΙ 7 ΝΑΝΟΙ (που περιλαμβάνει το ομώνυμο, το “Ασχημόπαπο” και το “Μιστουλέτος, ο Κακός Πετεινός”). Στο συγκεκριμένο μάλιστα, από την αρχή το μαύρο κοκκόρι έχει πει στην κοπέλα ότι αν δεν θυμηθεί το όνομά του θα πάρει το παιδί της, για να ταΐσει με την καρδιά του τα κλωσσόπουλά του.

Από εκεί πήγε σόι το βασίλειο, διότι ξεκινώντας από μια ιστορία όπου ο Rumpelstiltskin, Κουτσοκαλλιγέρης, Μιστουλέτος κλπ. ενέχει ρόλο “διαβολέα”, πιάσαμε έπειτα τους διαβόλους. Η Ιφιγένεια Κaκριδώνη μας αφηγήθηκε μια άλλη ιστορία των Grimm, τον Αρκουδοτόμαρο, όπου ένας άνδρας κάνει μια πολύ παράξενη συμφωνία με τον διάβολο και αμφότεροι τελικώς βγαίνουν κερδισμένοι. Έπειτα πιάσαμε κουβέντα για το ρόλο και το μοτίβο του γάμου στα παραμύθια, οπότε άδραξα κι εγώ την ευκαιρία να πω μια ιστορία που γάμο μεν δεν έχει, αλλά από όλα τα συμπαραμαρτούντα… να πάρεις και στο σπίτι. Είναι μια ιστορία του Αμαζονίου (από το σχετικό βιβλίο των εκδόσεων Απόπειρα), με τίτλο “Ο Σοπάυ Φιφίγιου”. “Σοπάυ” στη γλώσσα των φυλών του Αμαζονίου είναι ένα είδος διαβόλου του δάσους, που όμως εντάσσεται σε φυλή και έχει καθημερινή συνδιαλλαγή με τους ανθρώπους. Ο συγκεκριμένος, ο Φιφίγιου, είναι το εξής ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, “…ένα πέος τόσο θεόρατο, που σαν φύσαγε μέσα του, εκείνο έκανε ήχο σαν να ήταν βούκινο”. Στη συγκεκριμένη ιστορία υπάρχει και ένα περιστατικό με ένα κορίτσι-σοπάυ που το μεγαλώνουν άνθρωποι, αλλά τελικά θυμάται την πραγματική του φύση και καταβροχθίζει το κεφάλι ενός μωρού.

Από αυτό το ζήτημα με την αληθινή φύση πλασμάτων και χαρακτήρων άρχισε άλλη κουβέντα και η Εμμανουέλα Κατρινάκη μας αφηγήθηκε μια “Στριγκλίτσα” (η στρίγκλα, στην προφορική παράδοση, είναι μια γυναίκα που γεννιέται με μορφή ανθρώπου αλλά έχει φύση και ορέξεις θεριού – κάθε ομοιότητα με άλλη ερμηνεία της λέξης είναι καθαρά συμπτωματική).

Ε, μ’ αυτά και μ’αυτά – ιστορίες, αναλύσεις, συζητήσεις – η υπόλοιπη συντροφιά διέφυγε των αφηγηματικών υποχρεώσεών της, αλλά έπεται η συνάντηση του επόμενου μήνα και εκεί τέρμα τα κάστανα (πράγμα παράδοξο για χειμώνα, αλλά λέμε τώρα). Το θέμα έχει επιλεχθεί, αλλά θα το αναρτήσω εδώ μόλις το αναρτήοσυν επισήμως οι Παραμυθοκόρες.

Ήταν μια πολύ ευχάριστη πρώτη συνάντηση (που έληξε ακριβώς μόλις κόπασε η βροχή) και ελπίζουμε η επόμενη να είναι ακόμα πιο πολυπληθής.

Καλή αρχή!

Α.Μ.

8 Comments

 1. November 21, 2012 at 12:31

  Πολύ ωραίο το κείμενό σου Ανδρέα (όπως πάντα), αλλά πρέπει να διορθώσω ένα λαθάκι στις οδηγίες!!! Ανεβαίνοντας από τη Δορυλαίου (πλατεία Μαβίλη) στρίβουμε ΑΡΙΣΤΕΡΑ στη Γέλωνος και το πρώτο μικρό στενάκι δεξιά μας είναι η ΙΩΑΝΝΟΥ ΦΙΛΗΜΟΝΟΣ,

  Ανεβαίνοντας από την Κόκκαλη (Μέγαρο Μουσικής) στρίβουμε ΔΕΞΙΑ στη Γέλωνος και το πρώτο στενό αριστερά είναι η ΙΩΑΝΝΟΥ ΦΙΛΗΜΟΝΟΣ. Η Γέλωνος είναι ο δρόμος ακριβώς από την αμερικανική πρεσβεία. (Τα έγραψες ανάποδα…)

  Θα τα πούμε στις 19. 12!!!

 2. speedxgrapher said,

  November 21, 2012 at 12:53

  Φτου! Βασικά δεν τα έχω κάνει (ακριβώς) ανάποδα, αλλά από τον χάρτη στο internet κατάλαβα ότι η Φιλήμονος είναι ένα κλικ παραπέρα. Θα το επισκευάσω αμέσως. Ευχαριστώ Εμμανουέλα!

 3. November 22, 2012 at 11:22

  Επίσης υπάρχει μία μυστική διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσετε αν φτάσετε στην λάθος Φιλήμονος: πρέπει να κάνετε 2-3 κύκλους με ανήσυχα βήματα έξω από την καγκελόπορτα. Να ανεβείτε 2-3 φορές τα σκαλάκια που οδηγούν μέχρι την πόρτα και να τα ξανακατεβείτε. Τέλοςμ να πλησιάσετε και να κοιτάξετε μέσα από την χαραμάδα της πόρτας. Μετά μπορείτε να αποχωρήσετε και να έρθετε στο σωστό σημείο συνάντησης!!

 4. speedxgrapher said,

  November 23, 2012 at 13:26

  Σωστή!!! Είναι τελετουργικό σαν των Ξωτικών.

 5. December 10, 2012 at 03:54

  […] Τετάρτη, 19/12, Έναρξη στις 18:00 – Ιστορίες για Καλικάντζαρους και Ξωτικά στη Λέσχη Αφήγησης “Λες;” (Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμωνος 3, πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία – ΠΡΟΣΟΧΗ! Δείτε κι εδώ!). […]

 6. January 15, 2013 at 04:58

  […] Τετάρτη, 16/01, Έναρξη στις 18:00 – Πρώτη συνάντηση της Λέσχης Αφήγησης “Λες;” για το 2013 (Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμωνος 3, πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία – ΠΡΟΣΟΧΗ! Δείτε κι εδώ!). […]

 7. February 4, 2013 at 16:38

  […] Τετάρτη, 20/02, Έναρξη στις 18:00 – Ιστορίες για τον Τζόγο στη Λέσχη Αφήγησης “Λες;” (Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμωνος 3, πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία – ΠΡΟΣΟΧΗ! Δείτε κι εδώ!). […]

 8. March 6, 2013 at 05:26

  […] Παρασκευή, 01/03, Έναρξη στις 20:00 – “Αν Έχεις Τύχη Διάβαινε” (Εργαστήρι Μελέτης της Παιδικής Ηλικίας, Ιωάννου Φιλήμωνος 3, πίσω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία – ΠΡΟΣΟΧΗ! Δείτε κι εδώ!). […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: