CATALOGUE OF GREEK MAGIC FOLKTALES (Folklore Fellows Communications)

2013-05-19 - Catalogue of Greek Magic Folktales - Very SmallΑπό τις 22 μέχρι τις 24 Νοεμβρίου 2012 έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Αθηνών το Διεθνές Συνέδριο “The Brothers Grimm and the folktale: narrations, readings, transformations”, με τεράστιο εύρος και ποικιλία θεμάτων, με ομιλίες που ήταν κατά το μάλλον ή ήττον ενδιαφέρουσες, αλλά κυριότερα, μια άκρως ενδιαφέρουσα εμπειρία για όποιον ασχολείται με την αφήγηση.

Το Σάββατο, 24/11 και ώρα 18:00, έγινε η παρουσίαση της αγγλικής έκδοσης του Καταλόγου Ελληνικού Μαγικού Παραμυθιού (επιτομή σε έναν τόμο), συζήτηση γύρω από τη διεθνή ανταλλαγή ταξινομημένης προφορικής παράδοσης και γενικότερη έκθεση της δουλειάς της Folklore Fellows Communications που έχει αναλάβει την έκδοση, καθώς και του GRENO (European Research Group for Oral Narratives – νομίζω η ακροστιχίδα βγαίνει σωστή στα γαλλικά).

Πέρα από την ουσία του πράγματος, που γαργαλούσε τόσο τα μεταφραστικά, όσο και τα αφηγηματικά μου ένστικτα, ιδιαίτερα άξια ενδιαφέροντος ήταν η η ιστορία του Ελληνικού Καταλόγου. Το 1910, ο Νικόλαος Πολίτης (ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ, Εκδόσεις Γράμματα) ανέθεσε το έργο στον μαθητή του, Γεώργιοο Μέγα (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ, ΤΟΜΟΙ Α’ και Β’, Εκδόσεις Εστία). Εκείνος, μέχρι το 1976 και με τη βοήθεια των φοιτητών του, είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τους Μύθους Ζώων. Στη διαθήκη του, ανέθετε το έργο στον δικό του μαθητή, Μιχάλη Γ. Μερακλή (ΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα). Αυτός με τη σειρά του, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 γνώρισε μια ενθουσιώδη διδακτορική φοιτήτρια ονόματι Άννα Αγγελοπούλου, που σπούδαζε στη Γαλλία και λίγο αργότερα την Αίγλη Μπρούσκου, δίνοντάς τους τη σκυτάλη του Καταλόγου. Κάποια στιγμή, μέσα σε όλα αυτά βρέθηκε ανακατεμένος και ο Δημήτριος Λουκάτος (ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, Εκδόσεις Ι.Ν.Ζαχαρόπουλος) με την Ελληνική Λαογραφική Εταιρεία (φαντάζομαι κάπου το 1978, όταν ήταν Πρόεδρος). Τελικά, ο πεντάτομος Κατάλογος Ελληνικού Μαγικού Παραμυθιού ολοκληρώθηκε το 2007, με τη συνεργασία της Άννας Αγγελοπούλου, της  Μαριάνθης Καπλάνογλου και της Εμμανουέλας Κατρινάκη στο δεύτερο μισό του.

Ο Κατάλογος είναι αδιαμφισβήτητα ένα έργο κολοσσιαίας σημασίας, αλλά ομολογώ ότι πιο γοητευτική βρίσκω αυτή την ιστορία του, όπως την είπαν ο Μιχάλης Μερακλής και η Άννα Αγγελοπούλου εκείνη την ημέρα στο συνέδριο (πιο πάνω είναι η πολύ συντομευμένη εκδοχή). Χρειάστηκαν σχεδόν 100 χρόνια από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την ολικλήρωσή της, 100 χρόνια στη διάρκεια των οποίων το έργο αυτό έμοιαζε με το αρχετυπικό ιερό καθήκον που κληροδοτείται στις ιστορίες από τη μία γενιά στην άλλη, από τον έναν ήρωα στον άλλο. Όπως λέει η Μάνια Μαράτου, “αν αυτό που ακούς σου προκαλεί ένα ευχάριστο ρίγος, σημαίνει ότι είναι καλό”. Ο λόγος που έχω βάλει τους τίτλους βιβλίων στις παρενθέσεις, είναι ότι οι περισσότεροι (αν όχι όλοι) μαθητευόμενοι (και μη) αφηγητές έχουμε διασταυρωθεί κάποια στιγμή μαζί τους, τα έχουμε ψάξει, τα έχουμε συζητήσει. Μέχρι εκείνη τη μέρα, δεν ήξερα ότι, πέρα από την προσφορά τους στη διατήρηση της προφορικής παράδοσης, όλοι αυτοί άνθρωποι είχαν υπάρξει συναθλητές στην ίδια σκυταλοδρομία διαμέσω του χρόνου. Ομολογώ, ρίγησα.

Μετά από όλα αυτά λοιπόν, αύριο, 21 Μαΐου 2013, θα γίνει η παρουσίαση της αγγλικής επιτομής του Καταλόγου στο INALCO (National Institute of Oriental Language and Civilization/ University of Paris), με ομιλητές την Άννα Αγγελοπούλου, τη Nicole Belmont και τον Aboubakr Chraibi, ενώ στις 21 Ιουλίου, στα πλαίσια της 11ης Γιορτής Παραμυθιού στην Κέα, θα είναι καλεσμένες οι: Αννα Αγγελοπούλου, Αίγλη Μπρούσκου, Μαριάνθη Καπλάνογλου και Εμμανουέλα Κατρινάκη, για να παρουσιάσουν το έργο τους.

Συγχαρητήρια και ευχαριστούμε,

Α.Μ.

2 Comments

  1. Mary Plakaky-Maroulina said,

    May 20, 2013 at 13:22

    Καλησπερα της αφεντιας σου! Δεν μας λες που και τι ωρα θα γινει η παρουσιαση αυριο. Ευχαριστω πολυ. Μαρουλινα

  2. speedxgrapher said,

    May 20, 2013 at 13:24

    Εμμ… στις 18:00, αλλά η παρουσίαση είναι στη Γαλλία… (το λέει και το link).


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: