ΟΙ ΔΡΑΚΟΙ: ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (Εκδόσεις Αλεξάνδρεια)

Οι Δράκοι - Μια Σύντομη Ιστορία [2015, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια]

Πριν από μερικούς μήνες κυκλοφόρησε μια νέα μετάφρασή μου, την οποία δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρουσιάσω εδώ λόγω φόρτου εργασίας και στο διάβα του χρόνου, κάπου προστέθηκε στη στοίβα εργασιών “που πρέπει να…”. Δράττομαι λοιπόν μιας σπάνιας και μικρής ανάπαυλας για να σας γράψω δυο λόγια. Το βιβλίο είναι ένα από τα πολλά της σειράς “Μαθη-Μαγικά”, εκ των οποίων έχω μεταφράσει άλλα πέντε. Όπως ακριβώς το γράφει ο τίτλος, πρόκειται για μια επισκόπηση της μυθολογίας, του συμβολισμού και των τοπικών παραλλαγών στο θέμα του δράκου, από τους Βαβυλώνιους μέχρι τους Αβορίγινες, από τις βαθιές ομίχλες του παρελθόντος μέχρι σήμερα, από τους δεινοσαύρους μέχρι τους Δράκους του Κομόντο.

Το βιβλίο εξετάζει τους δράκους μορφολογικά (φίδια, σαύρες, ιπτάμενα η μη, χειμερικά αμαλγάματα κλπ), ιστορικά σε ότι αφορά τις ποικίλες αναφορές τους (θεοί, όπως η Τιαμάτ, θρυλικά τέρατα όπως ο Νίντχογκ, ευεργετικές κυράδες, όπως η γαλλική Βουίβρ) και σημειολογικά στις ποικίλες χρήσεις τους, όπως την αλχημεία, τη γεωμαντία και την εραλδική (την σύνθεση και ερμηνεία μεσαιωνικών οικοσήμων).

Παρόλο που πρόκειται για ένα βιβλιαράκι 60 μόλις σελίδων, καταφέρνει να κάνει μια περιεκτική επισκόπηση, καθώς και να στριμώξει μέσα ένα γεωγραφικό λεξικό σχετικό με τοποθεσίες δράκων (Gazeteer), καθώς και μια σύντομη ανάλυση όλων των ασιατικών.

Για όσους είναι απλά περίεργοι για το γενεαλογικό συνάφι του Smaug και του Glaurung, για όσους θέλουν να δώσουν μια πιο ιστορική / πολιτισμική βάση στις φανταστικές ιστορίες τους, ή απλά όσους έχουν λόξα με τους μύθους και τη λαογραφία, αυτό το βιβλιαράκι έχει κάτι για όλους.

Α.Μ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: