Φανζίν

[Edit: Το παρόν κείμενο έχει γραφτεί πριν από αρκετά χρόνια κι έκτοτε έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα σε ότι αφορά τις αντιλήψεις μου ή τις συνθήκες υπό τις οποίες γράφτηκε. Καθότι, όμως, έχω εμμονή με την ιστορική καταγραφή, θα το αφήσω εν πολλοίς ως έχει, παρεμβάλλοντας τα σχετικά edits όπου χρειάζεται].

Τα fanzines (φανζίν) είναι ένα είδος αναγνώσματος που θα μπορούσε κανείς να πει, με σχετική ακρίβεια, ότι παράγεται από θιασώτες για θιασωτες: ενός μουσικού ρεύματος, ενός λογοτεχνικού είδους, ενός οποιουδήποτε πολιτισμικού φαινομένου και έτσι ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1940, όταν ο όρος πρωτοδημιουργήθηκε για το DETOURS, το fanzine επιστημονικής φαντασίας του Russ Chauvenet. Περισσότερα για την ιστορία των fanzines μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στη χώρα μας, fanzine σήμερα ορίζεται ως οποιαδήποτε αυτοέκδοση που έχει λίγο ως πολύ μορφή περιοδικού, στερείται επίσημου φορέα (κοινώς, εκδότη) και γενικά παράγεται με κόστος που επιβαρύνει τους δημιουργούς και πωλείται σε ενδεικτική τιμή που στόχο έχει να καλύψει τα έξοδά του. Ο όρος αφορά πρωτίστως αυτοεκδόσεις comics. Έχω συμμετάσχει σε δύο fanzine μέχρι σήμερα, αμφότερα με θέμα κάποια ειδικότερη (manga και anime) ή ευρύτερη έκφανση της σύγχρονης ιαπωνικής κουλτούρας. [Edit: στην πραγματικότητα υπάρχει ένα μικρό σχίσμα – αλίμονο, στην Ελλάδα είμαστε και ειδικευόμαστε στο μη χωρίζειν δύο γαϊδάρων άχυρα – στο χώρο σχετικά με το τι είναι ή τι θα έρεπε να είναι τα fanzine. Για μένα δεν υπάρχει αναγκαστικά το “τι θα έπρεπε”, όμως στην παρούσα συνθήκη προσυπογράφω το “αυτοέκδοση comic”].

Το πρώτο, ονόματι MANGAIJIN, το ξεκινήσαμε με τον φίλο και σκιτσογράφο Γιάννη Δαλκίδη (RUSTBONE) το 2003 και άντεξε συνολικά για 5 τεύχη, μέχρι το 2006. Τα εξώφυλλα και όλο το artwork (με εξαίρεση εικόνες από διάφορα manga και anime για τα reviews) είχε φιλοτεχνήσει ο Γιάννης. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο είναι ότι όταν βάζαμε καταχωρήσεις από τα διάφορα καταστήματα comics και RPG, τις φτιάχναμε μόνοι μας. Το δεύτερο, με τίτλο CHORISSU, δημιουργήθηκε συλλογικά ως project από την ομάδα Umi & Sora Events και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο φετεινό COMICDOM CON. [Edit: Το κείμενο αναφέρεται στο COMICDOM CON ATHENS 2010]. Παρακάτω θα βρείτε τα εξώφυλλα και προοδευτικά επιλεγμένες σελίδες από κάθε τεύχος. [Edit: Πλέον θα βρείτε φυσικά εξώφυλλα πολύ περισσοτέρων από αυτά που αναφέρω και ομολογώ πως αυτό με τις εσωτερικές σελίδες δεν ξέρω αν θα το κάνω].

Τα BOTCH! ήταν από το 2014 ως το 2015 συνδημιουργία με τη Μαρία Κουλουμπαρίτση, η οποία έκανε όλα τα σχέδια και τα εξώφυλλα.

Η ΝΕΚΥΙΑ εκπονείται σε συνεργασία με τη Βάλια Καπάδαη στο σχέδιο και το lettering.

To LAST FLIGHT OF THE SWORDBREAKER εκπονείται σε συνεργασία με τον Παύλο Παυλίδη στο σχέδιο και τη Βάλια Καπάδαη στο lettering.

Όλες οι αυτοεκδόσεις από το 2014 και πέρα χαίρουν συνολικής γραφιστικής επιμέλειας από τη Βάλια Καπάδαη.

3 Comments

 1. October 21, 2010 at 01:34

  Γεια χαρά,
  μόλις σήμερα ανακάλυψα το blog σου και βλέποντας το συγκεκριμένο θέμα βρήκα την ευκαιρία να προσθέσω το mangaijin στη λίστα του site μας, http://www.fanzines.gr.
  cheerios!

 2. speedxgrapher said,

  October 25, 2010 at 02:46

  Ωωω, ευχαριστώ πολύ! Μου αρέσει πολύ το format του site σου. Well done!

 3. March 26, 2011 at 20:39

  […] τίτλου, το MANGAIJIN ~memories~ The Annotated Edition! Αν πάτε στο λήμμα Φανζίν του παρόντος blog, θα δείτε την σχετική αναφορά και τα […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: