Ο Κόσμος του Προμηθέα Ερμητικού

Ο Προμηθέας Ερμητικός είναι ο κεντρικός χαρακτήρας στις 4 από τις 5 αστυνομικές ιστορίες που έχω γράψει, ή τουλάχιστον στις 4  παίζει κεντρικό ρόλο ως ο “λύτης” του μυστηρίου ή η κινητήριος δύναμη της ιστορίας. Στη μία ιστορία (“Culture Pop”) όπου δεν εμφανίζεται “δια ζώσης”, αποτελεί την αφορμή με την οποία οι δύο ηρωίδες μου βρίσκονται στη Γαλλία, ενω η σκιά του μοιάζει να τις ακολουθεί διακριτικά.

Όταν έγραψα την πρώτη αστυνομική ιστορία του Προμηθέα, εν έτει 2008 (καθότι άλλες ιστορίες του, στην πρωταρχική του μορφή – η οποία και δεν θα μας απασχολήσει – είχα γράψει μέσα στα προηγούμενα 6-7 χρόνια, για προσωπική μου χρήση, μεταξύ των οποίων και μια πλασματική βιογραφία), ήταν μια (ακόμα) περίοδος απανωτών αποκαλύψεων σκανδάλων, συγκαλύψεων άλλων σκανδάλων, βίας στους δρόμους και γενικότερου κοινωνικού αναβρασμού. Από τη μία ήθελα να γράψω μια σύγχρονη ιστορία, από την άλλη δεν ήθελα να με δεσμεύει η επικαιρότητα, οπότε τοποθέτησα τη δράση στο έτος 2014, φτιάχνοντας μια πλασματικη πραγματικότητα. Η “δική μου” Ελλάδα είχε παραδοθεί στη βία, τις φλόγες, τη γενικευμένη αναρχία και το οργανωμένο έγκλημα για τρία χρόνια, από το 2008 ως το 2011 και μέσα από τις στάχτες είχε αναδυθεί κάτι κάπως καλύτερο ή τουλάχιστον κάτι που υπάκουε σε μερικούς βασικούς κανόνες κοινής λογικής.

Με τα σημερινά δεδομένα αυτό φυσικά φαίνεται φαιδρό, αλλά τότε δεν είχα κανέναν τρόπο να το ξέρω, όπως δεν μπορούσα να ξέρω ότι η δολοφονία του Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια και η καιόμενη Αθήνα, σε πλήρη διάλυση, βρίσκονταν μόλις έξι μήνες μακριά από τη δική μου, πλασματική ημερομηνία . Μάλιστα ο Κορκονέας τον πυροβόλησε ακριβώς τρεις εβδομάδες μετά την έκδοση του συλλογικού τόμου ΟΙΚΟΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, όπου είχε δημοσιευτεί το “Έγκλημα Διπλής Αντικατάστασης”. Φυσικά, όλα αυτά είναι ατυχείς, θλιβερές συμπτώσεις, αλλά θα ομολογήσω ότι μαθαίνοντας για τη δολοφονία και παρακολουθώντας τα όσα ακολούθησαν, ένοιωσα λίγο περίεργα.

Το 2009, όταν έγραψα τη “Ματωμένη Αποκριά” για τη δεύτερη σεζόν του ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΙ ΑΣΤΥΝΟΜΟΙ ΣΤΟΝ 902, που λάμβανε χώρα στα Εξάρχεια, είχα πια αποφασίσει να συνεχίσω με την πλασματική μου Ελλάδα, ενσωματώνοντας τον φόνο του “Αλέκου” στην ιστορία της, στα μέσα όμως του 2008 και όχι στα τέλη. Ο εν λόγω Αλέκος δεν είχε επίθετο στην αφήγηση, αλλά το άγαλμα που είχαν στήσει εις μνήμην του στην Πλατεία Εξαρχείων ήταν σαφής ένδειξη για το πρόσωπο στο οποίο τον βάσισα.

Έχοντας πάρει αυτή την απόφαση, πλέον έθεσα στον εαυτό μου έναν εσωτερικό περιορισμό: σε κάθε επόμενη ιστορία, η οποία εξ’ ‘αλλου θα λάμβανε χώρα σε αυτή την “εναλλακτική Ελλάδα”, θα έπρεπε να είμαι συνεπής ως προς τα πρόσωπα και τα γεγονότα που έχω ήδη εξιστορήσει (και σε μερικές περιπτώσεις σημειώσει για δική μου χρήση), ακόμα κι αν (το πιθανότερο) ο αναγνώστης δεν έχει ακούσει ή διαβάσει παραπάνω από μία, για να κάνει τη σύνδεση. Αυτό, σε μερικές περιπτώσεις (όπως στο διήγημα που εκδόθηκε στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ 4), δυσκολεύει τη συγγραφή – από την άλλη όμως, θέλω να πιστεύω ότι κάθε ιστορία διέπεται από αυτόν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που σταδιακά αναδύεται και δίνει την αίσθηση ότι ανήκει σε ένα μεγαλύτερο σύνολο. Η ελπίδα μου είναι ότι όταν θα μπορέσω να γράψω ένα ολόκληρω βιβλίο, τα ποικίλα αυτά στοιχεία θα με βοηθήσουν να καταστήσω το “σύμπαν” της δράσης πιο συμπαγές.

Καθότι όμως δεν έχω την απαίτηση (ή την ψευδαίσθηση) ο εκάστοτε αναγνώστης να αναζητήσει όλες τις συνδέσεις μεταξύ των διηγημάτων ή τις εμφανίσεις των διαφόρων χαρακτήρων, σκοπεύω σταδιακά (και περιοδικά) να αναρτώ εδώ σχετικές πληροφορίες, όπως αυτές προκύπτουν από κάθε διήγημα που έχει εκδοθεί ή δημοσιοποιηθεί με άλλο τρόπο. Λάβετε υπόψη σας ότι θα κάνω τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγω τα όποια spoilers αφορούν την πλοκή του εκάστοτε μυστηρίου, οπότε μπορείτε να τα διαβάζετε με ασφάλεια.

Ελπίζω να βρείτε ενδιαφέρον αυτό το εναλλακτικό timeline και τους χαρακτήρες του και εννοείται ότι περιμένω με αγωνία τα σχόλιά σας. Παρακάτω θα εμφανίζονται links για τις υποενότητες αυτού του εγχειρήματος, ώστε οι πληροφορίες να είναι οργανωμένες και εύκολες στην πρόσβαση.

1. Ιστορίες στον Κόσμο του Προμηθέα

2. Κεντρικοί Χαρακτήρες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: